Elever i undervisningsforløb om årets pressefoto

Foto: Lars Krabbe

Årets Pressefoto 2021

I forbindelse med den årlige udstilling for Årets Pressefoto i Den Sorte Diamant tilbyder vi et undervisningsforløb i pressefotografiets historie og genre.

Landets bedste pressefotografier og fotografer kåres hvert år i konkurrencen "Årets Pressefoto", og igen danner Det Kgl. Bibliotek rammen om en udstilling af dette års vindere.

På udstillingen kan man se vinderbillederne i konkurrencens forskellige kategorier som Årets Pressefoto, Årets pressefotograf, Årets sportsbillede, Årets reportage Udland og mange flere. 

Igen i år tilbyder vi det populære undervisningsforløb i udstillingen. Forløbet introducerer eleverne for det historiske pressefotografi, og i grupper undersøger de pressefotografiet som genre, og de fotos som indgår i udstillingen.

Forløbet starter på skolen med et materiale, hvor I som klasse selv forbereder jer på besøget. Derefter fortsætter undervisningen på Det Kgl. Bibliotek og foregår dels i udstillingen "Årets Pressefoto 2021", dels i bibliotekets undervisningssal Galejsalen. Efter besøget har I mulighed for at fortsætte arbejdet hjemme på skolen og gå i dybden med forskellige genre inden for pressefotografiet. Se mere om før- og efterarbejde længere nede på siden. 

Praktisk

Tidspunkt: Fra 9. marts 2022 til 30. april 2022. Mandag til fredag mellem kl. 10-16

Varighed: 1 ½ time

Pris: 550 kr.

Målgruppe: 7., 8., 9. og 10. klasser, HF, HHX, HTX, STX, VUC, læreruddannelser, tekniske skoler, SOPU-uddannelser

Fag: Dansk, Samfundsfag, Billedkunst

Forberedelse til eleverne

Som forberedelse til besøget, skal eleverne se videoen Introduktion fra online undervisningsmaterialet I Pressefotografens fodspor.

Se også interview med still-dommerne fra årets konkurrence på Pressefotografforbundets hjemmeside. Find videoen på Dansk Journalistforbunds hjemmeside.  

Arbejdsspørgsmål til videoen:

  • Hvad håber dommerne, at deres valg af vindere vil medføre?
  • Hvad er dommernes råd til de fotografer, som vil sende billeder ind til næste år?

Efterarbejde til eleverne

Efter besøget i udstillingen kan I arbejde videre med pressefoto ude på skolen. Det Kgl. Bibliotek har lavet et stort online undervisningsmateriale, hvor eleverne introduceres til og fordyber sig i pressefotografiets historie og genre. Eleverne skal arbejde med pressefotografier fra bibliotekets samlinger og bruge Pressefotografforbundets online arkiv ”Årets Pressefoto”. Find lærervejledning og materialet her.

Læringsmål

Eleverne har forståelse for pressefotografiet og forståelse for fotografiets rolle i nyhedsdækningen.

Fællesmål

Dansk efter 9. klasse

Kompetenceområde: Fortolkning.

Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem systematisk undersøgelse og diskussion af litteratur og andre æstetiske tekster.

Herunder: Oplevelse og indlevelse, Undersøgelse, Fortolkning, Vurdering og Perspektivering.

Samfundsfag efter 9. klasse

Kompetenceområde: Sociale og kulturelle forhold.

Kompetencemål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Billedkunst (valgfag) efter 8. klasse

Kompetenceområde: Billedanalyse.

Kompetencemål: Eleven kan analysere billeder fra forskellige tidsperioder, kulturer og medier med vægt på nutidige billedudtryk.

Spisning

Tid til spisning af madpakker i Galejsalen skal bookes på forhånd. På grund af andre aktiviteter i lokalet kan vi kun tilbyde 15 minutter til spisning. Det kan både gøres før og efter undervisningen. Om sommeren anbefaler vi, at I nyder jeres madpakker udendørs i Bibliotekshaven eller ved havnekajen.