To børn med nissehuer ser på to tavler. I siden er der en rød postkasse med nissehue på

Foto: Lars Krabbe

Juleønsker og julepost - indskoling

Kom i julestemning og mærke historiens vingesus, når I på Det Kgl. Bibliotek skal skrive ønskesedler med fjerpen og blæk.

I december kan elever i 1.-3. klasse opleve julemagien på Det Kgl. Bibliotek. I bibliotekets arkiver ligger fascinerende gamle breve og julekort, og dem skal vi se nærmere på i dette undervisningsforløb. I skal også opleve juleklassikeren Peters Jul og se på gamle varehuskataloger og blive klogere på, hvad børn ønskede sig for mere end et hundrede år siden. Inspireret af de gamle breve og ønsker skal eleverne leve sig ind i, hvad børn i gamle dage ønskede sig til jul og skrive ønskesedler, som var de et barn i fortiden. Hvad ønskede Peter og hans søskende sig? Og hvad med børnene i generationen efter dem? Og hvornår begyndte man overhovedet at skrive ønskeseddel og have juleønsker? De spørgsmål skal vi arbejde med, mens vi sammen undersøger julens og gavernes historie.       

Gennem et udsnit af breve, julekort og varehuskataloger får eleverne indblik i fortidens liv, de lærer om brevet som genre og prøver selv kræfter med det personlige håndskrevne (eller håndtegnede) brev med gammeldags skriveredskaber som blæk og fjerpen.

Praktisk 

Målgruppe: 1.- 3. klassetrin

Det Kgl. Biblioteks læringsmål: Eleverne har viden om brevet som kommunikationsform og genre og kan udtrykke sig gennem mediet. Eleverne har indsigt i julens og julegavernes historie.  

Varighed: 1½ time  

Pris: 550kr.

Spisning

Tid til spisning af madpakker i Galejsalen skal bookes på forhånd. På grund af andre aktiviteter i lokalet kan vi kun tilbyde 15 minutter til spisning. Det kan både gøres før og efter undervisningen. Om sommeren anbefaler vi, at I nyder jeres madpakker udendørs i Bibliotekshaven eller ved havnekajen.