Elever i undervisningsforløb om årets pressefoto
Undervisning i Årets Pressefoto.

Foto: Lars Krabbe

Årets Pressefoto 2023 - udskoling

I forbindelse med den årlige udstilling for Årets Pressefoto i Den Sorte Diamant tilbyder Det Kgl. Bibliotek et undervisningsforløb i pressefotografiets historie og genre.

Landets bedste pressefotografier og fotografer kåres hvert år i konkurrencen Årets Pressefoto, og igen i foråret 2024 danner Det Kgl. Bibliotek rammen om en udstilling af de bedste pressefotos fra 2023. 

På udstillingen kan man se vinderbillederne i konkurrencens forskellige kategorier som Årets pressefoto, Årets pressefotograf, Årets sportsbillede, Årets reportage Udland og mange flere.   

Igen i år tilbyder biblioteket det populære undervisningsforløb i udstillingen. Forløbet introducerer eleverne for det historiske pressefotografi, og i grupper undersøger de pressefotografiet som genre, og de fotos som indgår i udstillingen. 

Forløbet starter på skolen med et materiale, hvor I som klasse selv forbereder jer på besøget. Derefter fortsætter undervisningen på Det Kgl. Bibliotek og foregår dels i udstillingen Årets Pressefoto 2023, dels i bibliotekets undervisningssal. Efter besøget har I mulighed for at fortsætte arbejdet hjemme på skolen og gå i dybden med forskellige genre inden for pressefotografiet. Se mere om før- og efterarbejde længere nede på siden.

Praktisk 

Tidspunkt: Fra 5. marts 2024 til 28. Juni 2024. Forløbet kan bookes mandag-fredag enten kl. 10-11.30 eller kl. 12.15 – 13.45 

Varighed: 1½ time 

Pris: 550 kr.

Målgruppe: 7., 8., 9. og 10. klasser, HF, HHX, HTX, STX, VUC, læreruddannelser, tekniske skoler, SOPU-uddannelser 

Fag: Dansk, Samfundsfag, Billedkunst 

Forberedelse til eleverne 

Som forberedelse til besøget, skal eleverne se videoen Introduktion fra online undervisningsmaterialet I Pressefotografens fodspor.

Efterarbejde til eleverne 

Efter besøget i udstillingen kan I arbejde videre med pressefoto ude på skolen. Det Kgl. Bibliotek har lavet et stort online undervisningsmateriale, hvor eleverne introduceres til og fordyber sig i pressefotografiets historie og genre. Eleverne skal arbejde med pressefotografier fra Det Kgl. Biblioteks samlinger og bruge Pressefotografforbundets online arkiv ”Årets Pressefoto”. Find lærervejledning og materialet her.

Læringsmål 

Eleverne har forståelse for pressefotografiet og forståelse for fotografiets rolle i nyhedsdækningen.  

Fællesmål 

Dansk efter 9. klasse 

Kompetenceområde: Fortolkning. 

Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem systematisk undersøgelse og diskussion af litteratur og andre æstetiske tekster. 

Herunder: Oplevelse og indlevelse, Undersøgelse, Fortolkning, Vurdering og Perspektivering. 

Samfundsfag efter 9. klasse 

Kompetenceområde: Sociale og kulturelle forhold. 

Kompetencemål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger. 

Billedkunst (valgfag) efter 8. klasse 

Kompetenceområde: Billedanalyse. 

Kompetencemål: Eleven kan analysere billeder fra forskellige tidsperioder, kulturer og medier med vægt på nutidige billedudtryk. 

Spisning

Tid til spisning af madpakker i Galejsalen skal bookes på forhånd. På grund af andre aktiviteter i lokalet kan vi kun tilbyde 15 minutter til spisning. Det kan både gøres før og efter undervisningen. Om sommeren anbefaler vi, at I nyder jeres madpakker udendørs i Bibliotekshaven eller ved havnekajen.