Bogstavcollage med bogstaverne a, b og c

Foto: Det Kgl. Bibliotek

ABC - De alfabetiske lege - børnehaver og indskoling

Er C et surt bogstav? Føles Ø som en østers? Og hvorfor er Bjørnen B løbet væk? Dét og meget mere skal vi udforske i forløbet, hvor vi skal opleve bogstaver og ABC-bøger på fantasifulde måder.

På Det Kgl. Bibliotek findes alle bøgerne om ABC. I bibliotekets bogstavssal, Galejsalen, zoomer vi ind på historierne i tre forskellige ABC-bøger. Vi udforsker Halfdan Rasmussens “Halfdans ABC”, Anders Morgenthalers “Morgenthalers ABC – 28 dyrefabler” og Knud Romers “ABC“ for at opleve, hvordan bogstaverne taler til os. 

Vi tager udgangspunkt i de æsker, som de gamle bøger i vores samlinger ligger gemt i. En æske ad gangen åbner vi op for, hvad der gemmer sig i de tre forskellige ABC-bøgers universer.

Hovedmålet er at gøre bogstaver og bøger sjove og spændende for børn, så det styrker deres læselyst. Samtidig præsenteres børnene for den kulturarv, som indsamles og bevares på biblioteket, for eksempel ABC-bøger.

De alfabetiske lege er et undervisningsforløb for de yngste. Det finder sted på vores allesammens kongelige bibliotek, hvor både gamle og unge hver eneste dag på læsesalene dykker ned i bogstavernes univers. I vores undervisningslokale eksperimenterer vi med bogstaverne i et legende forløb, der har fokus på at få alle sanserne sat i spil. Det alfabetiske princip er omdrejningspunktet, men forløbet skal først og fremmest gøre børnene nysgerrige på måder at anvende sproget på samt udvikle lysten til at lære.

Forløbet er muliggjort med støtte fra Bodil Elling som støtte til Det Kgl. Biblioteks arbejde med at styrke børns læselyst og lyst til at beskæftige sig med den kulturarv, som biblioteket varetager.

Praktisk

  • Målgrupper: De ældste børn i dagtilbud (maks 15 børn). 0. klasser og 1. klasser (maks 28 elever)
  • Læringsmål: Børnene har gennem fortælling og leg indblik i alfabetet og ABC-litteraturen. Børnene får vækket deres nysgerrighed for sammenkoblingen mellem et bogstav og al den fantasi, som et bogstav kan åbne op for. Se øvrige læringsmål i vejledninger.
  • Pris: 550 kr. / Ingen betaling hvis Åben Dagtilbud benyttes

Spisning

Tid til spisning af madpakker i Galejsalen skal bookes på forhånd. På grund af andre aktiviteter i lokalet kan vi kun tilbyde 15 minutter til spisning. Det kan både gøres før og efter undervisningen. Om sommeren anbefaler vi, at I nyder jeres madpakker udendørs i Bibliotekshaven eller ved havnekajen.

Det Kgl. Bibliotek - Huset med alle fortællingerne

Det Kgl. Bibliotek rummer hele Danmarks hukommelse. Her mødes fortid og nutid, og historien bliver vedkommende for fremtidens voksne.

Biblioteket er et hus af viden med højt til loftet og dybe rødder. Vi passer på hele Danmarks kulturarv og deler den med jer. På reolerne står fascinerende fortællinger og vidt forskellige værker med alt fra H.C. Andersens håndskrevne papirer til legetøjskataloger fra Fætter BR.

Biblioteket tilbyder børnene et unikt læringsmiljø, som er kulturarv i sig selv. I Christian 4.’s nyindrettede Galejsal kan børnene udforske, være kreative og lære. Under besøget møder børnene historien i øjenhøjde og får vakt sanserne. På Det Kgl. Bibliotek præsenteres børnene for de spændende, skæve og sjove fortællinger – alle sammen nøje udvalgt til dem fra den store kulturarv.