Deltager i undervisningsforløb laver en bog

Foto: Thomas Søndergaard

Byg en bog - udskoling

Lær om boghåndværk på Det Kgl. Bibliotek og byg selv en bog. 

I dette undervisningsforløb fremstiller eleverne selv en bog med udgangspunkt i boghåndværkets traditionelle metoder, teknikker og design. Bogens materialer er fabrikeret af håndbogbinderne fra Det Kgl. Biblioteks bevaringsafdeling, der til daglig arbejder med at indbinde og beskytte bøgerne i bibliotekets enorme samlinger.  

I undervisningsforløbet laver eleverne selv bogens udstyr, såsom bogbind og bogblok, og de vælger selv designet og det æstetiske udtryk til deres bøger. Eleverne bliver introduceret til Det Kgl. Biblioteks samling af bøger og historien om den bogglade konge, Frederik 3., som startede Det Kgl. Bibliotek. Eleverne får kendskab til boghåndværket gennem tiden og frem til i dag. I forløbet får eleverne erfaring med designproces, udførelsen af et håndværk samt viden om boghåndværkets historie. 

Forløbet starter på skolen, hvor I som klasse selv forbereder jer på besøget med en introduktionsvideo fra biblioteket. Derefter fortsætter undervisningen på Det Kgl. Bibliotek med en workshop, hvor eleverne selv får mulighed for at være kreative og bygge deres egen bog. 

Efter besøget har I mulighed for at fortsætte arbejdet hjemme på skolen, hvor eleverne reflekterer over deres eget forhold til bøger. Eleverne udfylder bogens indhold, der består af en række opgaver. Disse bygger videre på de emner og indtryk, som eleverne har fået fra biblioteket. 

Introduktion til Det Kgl. Bibliotek og boghåndværk

  • Målgruppe: 7.- 8.- 9. klasse (valgfag) 
  • Fag: Håndværk og design 
  • Varighed: 2,5 timer 
  • Pris: 700 kr. Venteliste ved Åben Skole i Københavns Kommune.

Læringsmål

  • Eleverne har viden om bogens opbygning samt forståelse for bøgers materialitet og design.
  • Eleverne har indsigt i det traditionelle boghåndværk gennem undervisning og ved brug af egne hænder.
  • Eleverne kan indgå i en designproces relateret til et bestemt håndværk.
  • Eleverne kan reflektere over deres eget brug af bøger i hverdagen.

Spisning

Tid til spisning af madpakker i Galejsalen skal bookes på forhånd. På grund af andre aktiviteter i lokalet kan vi kun tilbyde 15 minutter til spisning. Det kan både gøres før og efter undervisningen. Om sommeren anbefaler vi, at I nyder jeres madpakker udendørs i Bibliotekshaven eller ved havnekajen.