To børn med nissehuer ser på to tavler. I siden er der en rød postkasse med nissehue på

Foto: Lars Krabbe

Juleønsker - indskoling

Kom i julestemning og mærk historiens vingesus, når I på Det Kgl. Bibliotek skal skrive og tegne ønskesedler med fjerpen og blæk.

I november og december kan elever i 1.-3. klasse opleve julemagien på Det Kgl. Bibliotek. Vi har rullet bibliotekets julekartotek frem, og sammen skal vi trække særlige kartotekskort, der fortæller om julegavernes historie. 

I bibliotekets arkiver ligger fascinerende bøger og kataloger, hvor man kan se, hvad børn i gamle dage ønskede sig til jul. Vi skal specielt undersøge varehuskataloger fyldt med legetøj, som børn kunne skrive på deres ønskesedler.

Inspireret af de gamle ønsker skal eleverne leve sig ind i, hvad børn i gamle dage ønskede sig til jul og overveje, hvad de selv ønsker sig til jul. Undervejs skal eleverne skrive, tegne og dekorere deres egne ønskesedler, som de skriver med fjerpen og blæk.     

Hvad ønskede børn sig for mere end hundrede år siden? Og hvad med børnene i generationerne efter dem? Og hvornår begyndte man overhovedet at skrive ønskeseddel og have juleønsker? De spørgsmål skal vi arbejde med, mens vi sammen undersøger julens og gavernes historie.

Praktisk

Målgruppe: 1.- 3. klassetrin

Det Kgl. Biblioteks læringsmål: Eleverne har viden om julegavernes kulturhistorie og indblik i legetøjets historie. Eleverne kan formulere og kommunikere egne ønsker, reflekterer over dem og danne paralleller til børns ønsker i fortiden. 

Varighed: 1½ time

Udbydes fra 4. november til 20. december 2024.

Pris: 650 kr. / Venteliste til betalingsfrit forløb ved Åben Skole i Københavns Kommune.

Praktisk om besøget

Der er et par vigtige ting, I skal være opmærksomme på, når I besøger os:


Book en tid

Lige meget om I kommer til et undervisningsforløb eller et besøg på egen hånd, skal I huske at booke en tid til besøget.

Book en tid


Ankomst

Når I ankommer, skal I henvende jer i butikken. Personalet viser jer de aflåste garderobeskabe, hvor I kan opbevare jeres overtøj og tasker. De forklarer også, hvordan I finder rundt i huset.


Vis hensyn

I er meget velkomne til at gå en tur rundt i bygningerne, men husk vi er et arbejdende bibliotek for studerende og forskere. Derfor er det vigtigt, at klassen taler lavmælt og så vidt muligt følges ad, når I bevæger jer rundt i huset.


Spisning

Vi har ikke et egentligt frokostområde, men I kan købe mad og drikke i caféen. Deltager I i et undervisningsforløb, kan I spise jeres madpakker i undervisningslokalet Galejsalen, hvis I har booket tid til det på forhånd. På grund af andre aktiviteter i lokalet kan vi kun tilbyde 15 minutter til spisning – enten før eller efter undervisningen. Om sommeren anbefaler vi, at I nyder jeres madpakker udendørs i Bibliotekshaven eller ved havnekajen. Mad og drikke i caféen


Fotografering

I må gerne fotografere til privat brug i Det Kgl. Bibliotek: Foto- og filmoptagelser i Det Kgl. Bibliotek