kanonfotograf bag sit kamera

Foto: Peter Elfelt

Kameraet og os

Lær mere om fotografiets historie, og hvordan vi mennesker har brugt kameraet siden 1800-tallet og frem til i dag.

Foto: Arvida Byström

1 / 2

Foto: Peter Elfelt

2 / 2

Introduktion

Kan du forestille dig en verden uden fotografier? Det er svært, for i dag findes fotografier overalt omkring os. Vi tager selv billeder og deler dem, men vi er også vant til at se fotografier taget af professionelle fotografer på nettet og på tryk. På billederne møder vi mennesker, som vi aldrig har set med vores egne øjne. Det sker i kunsten, men også på portrætter, familiefotografier, identifikationsfotos, dokumentarfotos, pressefotografier, modefotos og billedpornografi. Fotografier viser ikke bare noget, de har en funktion og gør noget ved os. De fortæller os noget, men det kræver også, at vi tager stilling til dem og det billede af os, som de skaber.

Det Kgl. Bibliotek har en gigantisk billedsamling på mere end 18 millioner fysiske billeder. I samlingen er der mange genrer repræsenteret helt tilbage fra fotografiets barndom i 1840erne og frem til i dag, hvor indsamlingen hovedsageligt sker digitalt. Et udvalg af billederne er samlet i udstillingen "Kameraet og os" i Den Sorte Diamant, København, og de danner baggrund for dette undervisningsmateriale. Temaet er mennesket i fotografiet, og et af de store spørgsmål er, hvad gør fotografiet ved vores opfattelse af os selv og vores forestillinger om hinanden?

Materialet giver jer viden om fotografiets historie og udvikling. I kommer til at arbejde med fotografier som historiske kilder, og I får et kendskab til forskellige genrer og visuelle virkemidler. I skal forholde jer til billeders intentioner, til hvordan de bruges og ikke mindst til forskellige fortolkninger  af billeder. Her  får I også  mulighed for at arbejde med manipulation af billeder på sociale medier og etiske overvejelser.

God arbejdslyst.