kanonfotograf bag sit kamera

Foto: Peter Elfelt

Kameraet og os

Lær mere om fotografiets historie, og hvordan vi mennesker har brugt kameraet siden 1800-tallet og frem til i dag.

Foto: Arvida Byström

1 / 2

Foto: Peter Elfelt

2 / 2

Introduktion

Kan du forestille dig en verden uden fotografier? Det er svært, for i dag findes fotografier overalt omkring os. Vi tager selv billeder og deler dem, men vi er også vant til at se fotografier taget af professionelle fotografer på nettet og på tryk. På billederne møder vi mennesker, som vi aldrig har set med vores egne øjne. Det sker i kunsten, men også på portrætter, familiefotografier, identifikationsfotos, dokumentarfotos, pressefotografier, modefotos og billedpornografi. Fotografier viser ikke bare noget, de har en funktion og gør noget ved os. De fortæller os noget, men det kræver også, at vi tager stilling til dem og det billede af os, som de skaber.

Det Kgl. Bibliotek har en gigantisk billedsamling på mere end 18 millioner fysiske billeder. I samlingen er der mange genrer repræsenteret helt tilbage fra fotografiets barndom i 1840erne og frem til i dag, hvor indsamlingen hovedsageligt sker digitalt. Et udvalg af billederne er samlet i udstillingen "Kameraet og os" i Den Sorte Diamant, København, og de danner baggrund for dette undervisningsmateriale. Temaet er mennesket i fotografiet, og et af de store spørgsmål er, hvad gør fotografiet ved vores opfattelse af os selv og vores forestillinger om hinanden?

Materialet giver jer viden om fotografiets historie og udvikling. I kommer til at arbejde med fotografier som historiske kilder, og I får et kendskab til forskellige genrer og visuelle virkemidler. I skal forholde jer til billeders intentioner, til hvordan de bruges og ikke mindst til forskellige fortolkninger  af billeder. Her  får I også  mulighed for at arbejde med manipulation af billeder på sociale medier og etiske overvejelser.

God arbejdslyst.

Tema 3 - ID-foto

ID Foto af LGBT+ person
Hvordan er kameraet blevet brugt til at overvåge, kategorisere og udpege bestemte mennesketyper gennem tiden? Og hvordan forholder vi os til overvågning i samfundet i dag?

Tema 4 - Familiefoto

Konfirmationsbillede, Leonora Christina Ulfeldt
Vi har samlet på billeder af lykkelige øjeblikke siden fotoalbummet kom til. Men billederne er nu på de sociale medier, og kameraet er med overalt i mobiltelefonen.

Tema 5 - Dokumentarfoto

Hvor godt skal man kende dem, man fotograferer? Dokumentarfotografer har ofte fokus på at vise andre, mindre privilegerede grupper i samfundet end dem, de selv og deres publikum er en del af.

Tema 6 - Pressefoto

Pressefotografier viser afgørende øjeblikke, men mange bliver først afgørende, fordi de bliver fotograferet. Nogle pressefotos bliver ikoniske og kommer til at bære en hel tid eller bevægelse i…

Tema 7 - Modefoto

De senere år er en ny type modefotografi kommet til, der dyrker det almindelige liv mere end billedet af det perfekte liv. Men er normerne om skønhed stadig de samme i dag?