Tema 4 - Det aktivistiske pressefoto

Hvad kan et fotografi rykke ved i samfundet? Når en fotograf fotograferer personer, der udfører en aktivistisk handling, er det så aktivisme?

Aktivisme kan beskrives som en aktivitet med henblik på at skabe social eller politisk forandring. (Kilde: Wikipedia)

Kropsaktivisten Helene Thyrsted ligger nøgen i vand

Foto: Marie Hald

Opgaver 

  1. Beskriv fotografiet. Vær særlig opmærksom på fotografiets komposition under analysehjulet. Hvordan føres jeres blik hen over fotografiet? Hvor hviler blikket? Er der bestemte linjer i billedet, som jeres øjne følger? Hvad betyder det for stemningen? Hvilken undergenre vil I placere fotografiet under? 
  2. Hvad betyder det for portrættet, at Helene Thyrsted er nøgen? Hvordan oplever du hendes blik? Hvilken relation skaber det mellem hende og fotografen og dig som beskuer?
  3. Diskuter forholdet mellem fotograf og personen, der bliver portrætteret. Hvad skal der til for at skabe et portræt som dette?
  4. Hvad betyder et portræt som Marie Halds for vores forhold til kropsidealer? Hvorfor er det vigtigt at have billeder som dette at spejle sig i?

Øvelser

Mads Nissen er en dansk fotograf. Han vandt i 2015 en meget fornem international pris. Prisen gives af organisationen, der hedder World Press Photo, som kårede dette billede til verdens bedste pressefotografi. Man kan godt sige, at World Press Photo er det samme som den danske konkurrence Årets Pressefoto, men bare for fotografer fra hele verden.

Billedet, Mads Nissen vandt med, er fra en serie fra Rusland.