Tema 6 - Pressefotografiets magt

Taler et pressefoto altid sandt? Dette tema arbejder med det moralske arbejde som fotografen altid må forholde sig til. Må man godt udstille folk på et pressefoto for at vise en uretfærdighed?

En mand spytter efter flygtninge

Foto: Sigrid Nygaard

Opgaver

  1. Beskriv fotografiet. Vær særligt opmærksom på ‘Motivet’ under analysehjulet. Hvilke personer ser I på fotografiet? Hvad laver personerne? Kan I se noget ud fra kropssprog, alder, handling eller andet? Hvilken betydning har personerne på billedet? Hvilken undergenre vil I placere fotografiet under?  
  2. Hvilken følelse afbildes?  
  3. Hvilken magt får dette fotografi? 

Fotografiet gav anledning til en diskussion af etik. Nogle mente, at det var uetisk at publicere billedet af manden. Det kom der nogle forskellige diskussioner ud af. Blandt andet en diskussion til en artikel skrevet i journalisternes fagblad Journalisten.

  • Læs kommentarsporet, der står efter artiklen. 
  • Hvad finder folk i kommentarsporet problematisk ved publiceringen? 
  • Avisen Information kommenterede hele sagen efter publiceringen af billedet. Påstår avisen, at billedet i sig selv er et bevis på, at manden spyttede ned på flygtningene?  
  • Diskuter om I synes, fotografiet overskrider eller holder sig inden for en etisk grænse. Synes I, det er ok, at billedet blev publiceret?   
  • Har I ændret mening om nogen af personerne på pressefotoet, efter I har fået mere viden om det?

Øvelser

Diskuter fotografens rolle som den, der dokumenterer begivenheder ved at tage ud og fotografere det, som sker lige nu og her. Kan en fotograf være subjektiv i forhold til det, han eller hun vælger at tage som vinkel?

  • Find billeder på Årets Pressefoto, hvor I mener, at en grænse bliver overtrådt etisk. Er det for voldsomt? Udstiller det menneskene på billederne? Hvad med de pårørende?  
  • Kan I finde andre eksempler på billeder, hvor personer på billedet er udstillet negativt?
  • Årets Nyhedsbillede af Martin Lehmann 2004. Et dansk par soler sig på stranden i Phuket i Thailand, mens oprydningsarbejdet efter Tsunamien, foregår omkring dem. Ved tsunamien i 2004 døde omkring 225.000 mennesker spredt over 11 lande. Hvordan synes I, parret på billedet fremstilles?

Fordybelse

Læs hele eller dele af artiklen skrevet i Journalisten.dk og diskuter fotografens rolle i forbindelse med den sag, artiklen beskriver. Brug fotografiet i artiklen som udgangspunkt. Hvilke tanker får I, når I ser billedet i artiklen? Hvor går grænsen etisk?