Tema 7 - Medskaben og hybridformer

Hvad sker der med et pressefoto, når det havner på nettet, og alle kan gå ind og redigere og skabe nye udtryk? Er det altid sjovt at lave memes, eller går de også over grænsen?

Et meme kan være et billede eller en video ofte med en lille tekst, som fungerer som en kommunikationsform på sociale medier. Memes er konstrueret af brugerne selv. Et meme sætter tit ting på spidsen og udtrykker ofte et politisk budskab med skarp kant.

To mænd i redningsveste slår på hinanden med flasker med symbolerne for nazisme og kommunisme

Foto: Marinus

Opgave

Beskriv billedet. På hvilken måde er det realistisk? På hvilken måde er det fiktivt? Hvordan bruger det fotografiets realisme?

Marinus udfordrede magthaverne med sine fotomontager tilbage i 1930’erne, lang tid før de memes vi kender i dag. I dag er der kommet nye kulturer på internettet, der igennem redigering af billeder og humor udfordrer magthaverne og resten af internettet.

  • Start med et tankeeksperiment i gruppen. I skal tænke på et meme, I kender. Beskriv det meme I tænker på. Er det sjovt? Provokerende? Eller groft?
  • Søg på Google og se om I kan finde jeres memes.
  • Se DRs program upcoming om en af Danmarks største Meme-profiler,
Memeredigering af billede af mand, der spytter på flygtninge. Nu spytter han hjerter

Foto: Ukendt ophav

Kan I genkende billedet her? Det er fotografiet af den spyttende mand, som også ses i tema 6, men lavet om til forskellige memes.  

  • Som på Marinus’ montage, så udstilles manden også humoristisk og nedladende. Man har siden antikken tegnet satiriske tegninger, der udstillede stereotyper og kendte i samfundet. Det kan på mange måder sammenlignes med vore dages memes.
  • Et andet træk ved satiren er latterliggørelsen. Hvilke "latterlige træk" fremhæves ved manden, der spytter på broen?

Øvelse

Nu skal I selv i gang med at skabe et meme ud fra et pressefoto. Brug programmet makeameme til at skabe jeres eget personlige meme. Brug de samtaler I har haft i løbet af opgaverne til at danne et billede af, hvordan jeres meme skal se ud.

I har helt frie rammer. De eneste regler er, at I skal skabe et meme ud fra et selvvalgt pressefoto, og det skal laves som fotoet af spyttemanden, hvor had (han spytter), bliver til kærlighed (han sender hjerter).

  • Hvor går grænsen for et meme? Hvornår er det ikke sjovt længere? Kom med eksempler.
  • Hvad må man lave grin med? Er der nogle ting, man ikke må lave grin med?
  • Hvad synes I om at bruge humor på denne måde?
  • Hvad sker der med en alvorlig situation på fotografiet, når det laves til et meme

Her er der eksempler på, hvilke fotos I kan bruge.